Közös nyilatkozat

A Közép- és kelet-európai körkép a pedagógusbérekről címmel Budapesten, 2009. március 6-7-én szervezett konferencián a részt vevő szak­szervezetek beszámoltak arról, hogy országaikban milyen hatással van a gazdasági és pénzügyi válság az oktatásra.  
       A kormányok és önkormányzatok a válság ürügyén csökkentik a közkiadásokat, főleg az oktatásban.
 

       Ebben a helyzetben a munkahelyek megőrzése legyen a legfontosabb cél.

       A szervezetek emlékeztetnek arra, hogy az oktatásra szánt alapokat nem lehet költségként elkönyvelni, mivel az oktatás társadalmaik jövőjét szolgáló beruházás. Az idők során láthattuk, hogy a szegénység, a leszakadás elleni küzdelemben a legjobb eszköz az oktatás, a tudomány és a kutatás fejlesztése, ami egyben a társadalmi kohéziót erősíti és hosszú távon a gazdaság fellendülését szolgálja. 
       A pedagógus szakszervezetek követelik, hogy a G20-ak a soron következő találkozójukon az oktatást prioritásként kezeljék és olyan döntéseket hozzanak, amelyek konkrét, előremutató akciókat eredményeznek az egyes országokban.  
       A konferencián részt vevő szakszervezetek megállapították, hogy a keresetek csökkenése növeli a feszültséget és negatívan hat a pedagó­gus szakmára ; az oktatásra kevesebb pénzt szánnak, ez pedig az oktatási intézmények működését veszélyezteti.
       A fentiek értelmében a pedagógus-szakszervezetek a társadalmi párbeszéd erősítését követelik, különös tekintettel a bérnövekedésre, a munkakörülményekre és az oktatás minőségére.
       A közép- és kelet-európai szakszervezetek tartanak attól, hogy a képzett munkaerő kivándorlása súlyosbodik a válság idején.
       Mindenekfelett hangsúlyozzák az oktatás elsődlegességének a fontosságát társadalmaikban, aggódva figyelik a válság hatását országaik­ban és az oktatás megóvása érdekében követelik az egyeztetést konkrét javaslatok megfogalmazására.
 
 
GALLÓ Istvánné
(PSZ, Magyarország)
 
Ryszard PROKSA
(KOiW NSZZ Solidarnosc, Lengyelország)
 
Martin RÖMER
ETUCE-főtitkár
 
Frantisek DOBSIK
(CMOS PS, Cseh Köztársaság)
 
Odile CORDELIER
ETUCE-alelnök
 
Cornel CLUCEAN
(FSLI, Románia)
 
Kounka DAMIANOVA
ETUCE-alelnök
 
Gheorghe ISVORANU
(Spiru Haret, Románia)
 
Mr. Xhafer DOBRUSHI
(FSASH FSAS, Albánia)
 
Ing. Ján GASPERAN
(OZPSaV, Szlovákia)
 
Yanka TAKEVA
(SEB, Bulgária)
 
Tamara VINOGRADSKA
(STESU, Ukrajna)
 
Bozena STRUGAR
(CUWPSEC, Horvátország)
 
BRUNO- LATOCHA Gesa
(GEW, Németország)
 
Slawomir BRONIARZ
(ZNP, Lengyelország)
 
KERPEN Gábor
(PDSZ, Magyarország)
 
Roger FERRARI
(SNES, Franciaország )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr66994248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása