A PSZ üdvözli a bejelentést, mert összecseng stratégiai céljaival.
A Pedagógusok Szakszervezete örömmel üdvözli Hiller István oktatási és kulturális miniszter Népszavában közzé tett bejelentését, mely szerint 2010. őszétől szándékukban áll bevezetni az állami fenntartású iskolák rendszerét.
Szakszervezetünk legutóbbi kongresszusán a közoktatás átalakításával összefüggő stratégiai céljai között az oktatáspolitikai fordulat szükségességét meghatározva felsorolta ennek legfőbb ismérveit is.
A most ismertté vált miniszteri modellben ezek közül két meghatározó elem is visszaköszön:
-          az esélyegyenlőtlenségek megakadályozása és
-          az állam egyetemleges felelősségét kifejező oktatás-finanszírozás
Egyetértünk a gyakorlati megvalósítás előkészítésének alaptételeivel is, és élni kívánunk a további szakmai, szakmapolitikai viták lehetőségével, hogy egy valóban végiggondolt, s a jövőt ténylegesen szolgáló megoldás születhessen.
 
Budapest, 2009. február 24.
Pedagógusok Szakszervezete

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr21964137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cube.bt 2009.03.02. 11:03:08

Nekem is tetszik az ötlet!

remfloydian 2009.03.04. 16:31:13

Mikor tudunk meg bővebbet a tervezetről, illetve a szakmai viták, egyeztetések eredményeiről?

remfloydian 2009.03.04. 16:32:04

Mikor fogunk bővebbet megtudni a tervezetről, illetve a szakmai vitákról, egyeztetésekről?

pszadmin 2009.03.04. 22:41:37

@remfloydian: remélem, hamarosan. Tegnap a miniszter beszélgetésre hívta, a szakszervezeteket, és itt vázolta elképzeléseit. A PSZ elnöke úgy nyilatkozott utána, hogy:
"a PSZ XVIII. kongresszusán meghatározott programjában megkülönböztetett szerepet kapott az esélyegyenlőtlenségek mérséklése, az oktatás finanszírozásban az állam egyetemleges felelősségének kimondásának igénye. Sajnos a mai finanszírozási rendszer nem képes kezelni az intézmények lehetőségei közötti különbséget, tanulók esélyegyenlőtlenségét. A PSZ szerint a gyerek szempontjait esődlegesnek kell tekinteni, ezért támogatjuk az elgondolást, várjuk azonban a szakmai munkaanyagot, melyben vizsgáljuk majd a finanszírozási garanciákat, a munkavállalók helyzetét, valamint azt, hogy milyen minőségbiztosítási rendszert kíván a minisztérium működtetni ezekben az iskolákban."
Szóval, mi is várjuk a részletes anyagot, mert mint mondják, az ördög a részletekben lakozik.

pszadmin 2009.03.04. 22:45:20

@remfloydian: azt hiszem pontosítok: tehát még nem kezdődtek el az igazi szakmai viták és egyeztetések, de kíváncsian várjuk.

remfloydian 2009.03.05. 12:56:26

Köszönöm a választ. Időközben, tegnap az ATV-n láttam az elnökasszony nyilatkozatát is.
(Elnézést a kérdés duplázásért, csak a második küldés után láttam, hogy a blog előre moderált. Egy személyes megjegyzést, ha szabad ezzel kapcsolatosan: érhető ez a fajta moderáció, csak nem praktikus. A hozzászólások több órás késéssel jelennek meg. Új blogról lévén szó, ez nem segíti igazán a felpörgetését, az olvasók idecsábítását, a hozzászólók párbeszédét. Persze emellett talán több blogbejegyzés is kellene a szerkesztők részéről, hogy igazán beinduljon. A blog ötlete és léte minden esetre kitűnő fejlemény.)

pszadmin 2009.03.05. 19:09:46

Köszi a segítő hozzászólást. Sajnos még nincs rutinom ebben, most kezdek beletanulni. Máris beállítottam a moderáció nélküli beengedést. Törekedni fogunk arra, is, hogy folyamatosan frissüljenek a bejegyzések.
süti beállítások módosítása