A napokban két napilapban jelent meg Pokorni Zoltán nyilatkozata a magyar közoktatás helyzetéről. Ebben kormányváltás esetén a pedagógus életpályamodell bevezetését ígérte, eszerint a tanárok központilag finanszírozott munkavállalóvá válnának. A rendszer hatévente kötelezővé tenné, hogy a tanárok minősítési eljáráson vegyenek részt, a szakmai ellenőrzés az életpályán való előrelépés feltétele lenne. Bevezetnék, hogy minden ledolgozott nyolc-tíz év után a pedagógusok pihenő évet kapjanak, ezalatt mentesülnének az iskolai munkavégzés alól.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a kérdésről a Népszabadságnak is nyilatkozott.
A Pedagógusok Szakszervezete szerint a pedagógus pálya presztízsének helyreállítása összecseng a PSZ 2008-ban, a XVIII. kongresszuson elfogadott programjával. Emlékeztetett arra, hogy a pedagógusszakma társadalmi megbecsülésének visszaállítása érdekében, már 2000-ben pedagógus életpályamodell javaslatot fogalmazott meg a PSZ Országos Vezetősége.
Ebben többek között leszögeztük, hogy szükséges:
·         a pedagógusok bérének felzárkóztatása a nemzetgazdasági átlagot jelentősen meghaladó mértékre,
·         a pályát vonzóvá tevő kezdő bérek bevezetése,
·         a képzést-továbbképzést nagymértékben honoráló bér-előmeneteli rendszer létrehozása,
·         a minőségi munkavégzést elismerő bérkeret létesítése,
·         a szakmai karrier elismerése címekkel és pótlékokkal
·         pedagóguslakás-támogatási alap létrehozása,
·         a szolgálati lakások korszerűsítése, építésének bővítése.
·         ingyenes, a változó igényeknek megfelelő átképzés, továbbképzés,
·         a pedagógusüdültetési rendszer létrehozása,
·         a pálya sajátos terhelését figyelembe vevő pedagógus egészségügyi ellátás, szűrővizsgálati rendszer kialakítása, nyugdíj-korkedvezmény lehetőségének megteremtése.
 
A PSZ elnöke szerint a politikus nyilatkozatában szereplő pedagógus bérek újfajta finanszírozási elképzeléséről, miszerint a minősítési vizsgán átment pedagógusok bérüket központi finanszírozásban kapnák, a nem vizsgázott pedagógusokét fenntartó viselné, csak a részletek pontos ismeretében lehet nyilatkozni, de elfogadható az elv, hogy a magasabb bért a minőségi teljesítményhez kössék.
Galló Istvánné felhívta a figyelmet azonban arra, hogy szükséges volna egyidejűleg a munkafeltételek, munkakörülmények javítása, hiszen több pénzért sem fog jobban dolgozni az agyonterhelt pedagógus. Sajnos ma Magyarországon a pedagógusok munkafeltételeinek, munkakörülményeinek nincs szabályozott normája. A PSZ ezen a téren kezdeményezéseket kíván tenni, hiszen borzasztó, hogy az Unióban szinte mindenre van szabályozás, akár az állattartás körülményeire is, de a jövőnket alapvetően meghatározó oktatás körülményeire nincs. A PSZ álláspontja szerint csak a pedagógusok munkafeltételeinek, körülményeinek javítása után várható el magasabb teljesítmény.
A PSZ üdvözli azt a javaslatot, hogy nyolc-tíz ledolgozott év után a pedagógusok pihenő évet vehessenek igénybe, amely alatt mentesülnének az iskolai munkavégzés alól. Nincs olyan pedagógus szakszervezet, amelyik nem támogatná ezt a javaslatot. Félő azonban, hogy nem fog megvalósulni, mert az ország gazdasági helyzete nem teszi ezt lehetővé.

A PSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy továbbra is fontos lenne az oktatás finanszírozásának generális áttekintése, hiszen a pedagógusbér csak egy szelete a közoktatás finanszírozásának

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr821343141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása