Az oktatási intézményekben nagy felháborodással fogadták a nyugdíjkorhatár fokozatosan 65 évre emeléséről szóló jogszabályt.
Szakszervezetünknek már korábban is voltak kezdeményezései, hogy az általános nyugdíjkorhatártól eltérő időpontban korkedvezménnyel mehessenek el nyugdíjba a pedagógusok és a gyermekekkel közvetlenül foglalkozó dadusok, gyermekfelügyelők, pedagógiai asszisztensek. Ezek a kísérletek azonban nem jártak eredménnyel. Most újra kezdeményezzük az általános nyugdíjkorhatártól eltérő korkedvezményes nyugdíjkorhatár bevezetését az oktatási ágazatban.
  1. Általános követelésünk, hogy az oktatási intézmények pedagógusai, és a gyermekekkel közvetlenül foglalkozók nyugdíjba vonulási korhatára 60 év legyen.
  2. Elfogadható számunkra egy olyan korkedvezmény rendszer kialakítása, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő pedagógusok, a gyerekekkel közvetlenül foglalkozó dadusok, gyermekfelügyelők és pedagógiai asszisztenseknek az egészségi állapotában való károsodás jelentkezése esetén 15 év után 1 év, 20 év után 2 év, 25 év után 3 év, 30 év után 4 év, 35 év után 5 év korkedvezménnyel vonulhatnának nyugdíjba.
Indoklásul hivatkozunk arra, hogy a gyerekekkel, tanulókkal való foglakozás nem csak erős szellemi igénybevételt, de komoly fizikai megterhelést is jelent, a szervezet fokozott igénybevételével jár, nagy a pszichoszociális kockázat, egészségi gondok, károsodások jelentkeznek.
 
Budapest, 2009. május 22.
 

Pedagógusok Szakszervezete

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr771143663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása