Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) európai mozgósításba fog a válság ellen, mert elfogadhatatlan hogy a dolgozók és az állampolgárok fizessék meg egy olyan válság árát, amelyet nem ők idéztek elő. A kampány az állampolgárokat helyezi a figyelem középpontjába és számos európai megmozdulásban ölt testet idén májusban.  
Az európai polgárok keményen fizetnek a válságért, amelyet a parttalan spekuláció idézett elő, ezért szociális megmozdulásokat szerveznek, tüntetnek számos európai országban (Lettország, Írország, Izland, Franciaország stb ).
Az ETUC maga egy új szociális megállapodást követel, a mely a dolgozókat és az állampolgárokat helyezi a középpontba. A szociális ütemterv az európai állampolgárok legfontosabb gondjaira irányul: a foglalkoztatásra, a vásárlóerőre, és alapvető jogaikra.  
Az európai szakszervezeti mozgalom egy olyan mozgósítási kampányt indít, amely tüntetésben nyilvánul meg négy európai helyszínen május 14-16 között, 15-én Brüsszelben, 16-án Prágában és Berlinben és a negyediket Spanyolországba tervezik, ma még ismeretlen időpontban és helyszínen.
Az erős mozgósítás jó alkalom arra , hogy kormányainkat emlékeztessük, hogy a válság megoldására európai válaszadásra van szükség és nem eseti válságkezelésre.
 
Bár nem az ő hibájuk, a dolgozók súlyos árat fizetnek az üzleti világ, de főleg a bankok, elővigyázatlan, bűnös túlkapásaiért; a munkanélküliség robbanásszerűen emelkedik, a munkahelyek bizonytalanná vállnak, a szegénység nő, a vásárlóerő csökken, és az állami adósság nő. 
Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) támadásba lendül egy új európai szociális megállapodásért Európában, öt pontban fogalmazva meg akciótervét:
* Tág körű újraindító program szükséges, több és jobb minőségű munkahelykínálattal, több beruházással az új, fenntartható technológiák fejlesztésére és a munkahelyek megőrzésére a kulcsfontosságú iparágakban, valamint az alapvető közszolgáltatások megőrzésére.
* Jobb béreket és nyugdíjakat, erősebb gondoskodó államokat, olyan kedvezményeket, amelyek a vásárlóerő megőrzését teszik lehetővé és jogokat ahhoz, hogy a gazdaság fellendítéséhez hatékonyan tudjunk hozzájárulni.
* Vessenek véget az Európai Bíróság közelmúltban meghozott olyan ítéleteinek, amelyek a liberalizált piac érdekeit szolgálják, nem figyelve azokra az alapvető jogokra és kollektív szerződésekre, amelyek a belső piac szociális célkitűzéseit rögzítik és garantálják az egyenlő bánásmódot, egyenlő béreket a "kihelyezett" bevándorló munkaerő számára. 
* Követeljük a pénzpiacok hatékony szabályozását, a javak igazságos elosztását. Nem akarunk visszatérni a "kaszinó"típusú kapitalizmushoz, vagy a pénzpiacokon az elmúlt 20 év alatt felvett szokásokhoz.  
* Egy központi európai Bankot akarunk, amely a fejlődést és a teljes foglalkoztatást szolgálja, nem csupán az árstabilitást.
Támogassátok az ETUC szervezte Európai akciónapokat, május 14, 15 és 16-át, és, vegyetek részt az ETUC által Brüsszelben, Prágában és egy (még meghatározásra váró) spanyol városban szervezendő tüntetésén.

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr891055082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása