A válságból való kivezető utat az Európai Szakszervezeti Szövetség egy Új Társadalmi Szerződés, „második európai újjáépítési terv" létrehozásában látja. Az ETUC a szociális jogok megerősítését és szociális intézkedéstervek kidolgozását kezdeményezi.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség közleménye

Hogy hatástalaníthassuk napjaink gazdasági, szociális és feltehetően politikai válságát az Európai Szakszervezeti Szövetség arra számít, hogy a Cseh EU Elnökség világossá teszi a munkaerő-piacról kiszorult vagy a jövőben kiszorulható dolgozókért, szociális jogaik megerősítéséért kezdeményezett szociális intézkedésterveket. Ezt az üzenetet tartalmazza az a memorandum, amelyet az ETUC delegációja január 28-án juttatott el Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, akinek országa jelenleg ellátja az EU soros elnöki tisztét.

Csehország a példa nélkül álló válság időszakában vette át az elnökséget, amelyet gyorsan követett a leépítések és átrendeződési tervek hulláma. Hogy hatékonyan megbirkózhassunk a válság szociális következményeivel, amely azzal fenyeget, hogy egyre nagyobb számú munkavállaló válhat munkanélkülivé és egyben felerősödhet a politikai életben a nacionalizmus, az ETUC delegációja több javaslatot tett le a cseh miniszterelnök asztalára a január 28-i prágai találkozójukon.

John Moks, az ETUC főtitkára kijelentette: Hogy elkerülhessük a nacionalizmus és a protekcionizmus visszatérését, alapvető fontosságú olyan intézkedések megtétele, amelyekkel válaszolunk azoknak az aggodalmaira, akiket a leginkább érintett a válság vagy hamarosan érinteni fog. Nem szabad több időt elvesztegetnünk. Az ETUC egy Új Szociális Alku megkötését indítványozza, amely valóban bátorítja a szociális szempontok előtérbe helyezését és fenntartja a vásárlóerőt. Az Új Szociális Alku célja, hogy arra ösztönözze a munkaadókat, segítsenek a bizonytalan helyzetbe került embereknek és erőfeszítést nem kímélve védjék meg a munkaerő-piacot a még bizonytalanabbá válástól. Ebben a folyamatban a szociális partnereknek is kezdeményező szerepet kell vállalniuk. Az Új Szociális Alkunak párhuzamosan kell futnia a Zöld Alkuval, amellyel többet fektetnénk a kutatásba, ezzel biztosítva a fenntartható fejlődést. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az Európai Parlamenti választásokat is a cseh elnökség ideje alatt fogják tartani, amellyel az EU törvényhozási és végrehajtó ága is megújul. Ezért fontos, hogy kiálljunk a nyilvánvaló szociális irányultsággal rendelkező erős Európa eszméje mellett, ellenkező esetben tovább erősödik az euroszkepticizmus és a szavazói hajlandóság is tovább csökken. A válságra adott válasznak európainak is kell lennie. A munkaerő-piacot „európaizálni" kell, és meg kell jeleníteni vagy megerősíteni a szociális intézkedéseket, ha el akarjuk kerülni a további egyensúlytalanságokat és egyenlőtlenségeket. A veszély egyben szociális és politikai is.

Az ETUC jelen helyzetben azt ajánlja, hogy hozzunk létre egy szociális fejlődési ajánlást - amely az EU-szerződések függeléke lenne - abból a célból, hogy újra megerősítsük az alapvető jogok magasabbrendűségét a piac szabályai felett.

Az ETUC reméli, hogy a cseh uniós elnökség világos kezdeményezést tesz, amellyel elismeri a kezdeményezésünket.
A cseh uniós elnökségnek átadott szakszervezeti memorandum megtekinthető az ETUC honlapján, ezen a címen: www.etuc.org/a/5767

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusok.blog.hu/api/trackback/id/tr90943954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása